Plataria Banner Rosanna Logo Plataria Banner
Plataria Menou Greek Germany Italy English Plataria Line

Calendar
message

TsompolisSpyros
G. Papandreou 2
Plataria - Igoumenitsas
T.K.:46100
Greece


Tel:
+302665071071
+306977708021
 

Νομός Θεσπρωτία

Δήμοι του Νομού Θεσπρωτίας:

Δήμος Αχέροντα

Το φυσικό του όριο με το νομό Πρέβεζας είναι ο ποταμός Αχέροντας, το ποτάμι του μύθου και της ιστορίας. Ένα μοναδικής αξίας οικοσύστημα προστατευόμενο από το Δίκτυο Φύση 2000. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μύθος θέλει στη ροή του ποταμού να σμίγουν για πάντα θεοί και θνητοί. Η συνεχής αυξανόμενη παγκόσμια τάση του περιηγητικού τουρισμού έχει καταστήσει τον Δήμο Αχέροντα και τον ποταμό μοναδικό προορισμό για τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες της περιοχής.

Δήμος Ηγουμενίτσας

Ο μεγαλύτερος σε πληθυσμό Δήμος του νομού Θεσπρωτίας, καταλαμβάνει την περιοχή γύρω από το μεγάλο κόλπο της πόλης, μέχρι τις εκβολές του ποταμού Καλαμά. Τον ομώνυμο κόλπο φράζει, εν μέρει, το ακρωτήρι Δρέπανο. Διαθέτει σύγχρονο λιμάνι από το οποίο ξεκινά η Εγνατία οδός. Στην χερσόνησο της Λυγιάς, βόρεια του κόλπου της Ηγουμενίτσας, δεσπόζει το κάστρο του Πύργου Ραγίου, οχυρωμένος οικισμός με ισοδομικά τείχη, αποικία των Κερκυραίων. Στην είσοδο του κόλπου βρίσκεται το νησάκι Πρασούδι, που σύμφωνα με τον μύθο είναι ο βράχος που πέταξε ο Κύκλωπας Πολύφημος στον Οδυσσέα. Στην πόλη αξίζει να επισκεφθεί κανείς το δασύλλιο, όπου βρίσκονται τα ερείπια κάστρου που κατέστρεψε το 1685 ο Ενετός Μοροζίνι.

Δήμος Μαργαριτίου

Στους ιστορικούς χρόνους η περιοχή του Δήμου Μαργαριτίου ταυτίζεται με το τμήμα της αρχαίας Ελίνας. Το Μαργαρίτι πρωτεύουσα του δήμου κτίστηκε από τους Βενετούς στα μέσα του 16ου αιώνα. Σώζεται επιβλητικό Βενετσιάνικο Κάστρο, παλαιά αρχοντικά και μιναρές τζαμιού. Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε ιδιαίτερα την Άνοιξη, το έλος Καλοδικίου, γνωστό και ως λίμνη με τα νούφαρα, έναν προστατευόμενο βιότοπο μοναδικής ομορφιάς και σημασίας. Το έλος Καλοδικίου, γνωστό και ως λίμνη με τα νούφαρα, πήρε το όνομα του απο τη βασίλισα των Θεσπρωτών Καλοδίκη. Στην αρχαιότητα, στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου κατοικούσε το φύλο των Ελεατών Θεσπρωτών, με μεγάλη ακμή κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Πολιτικό κέντρο της Ελεάτιδας υπήρξε η Ελέα, η οποία έχει ταυτιστεί με οχυρή θέση, ανατολικά του χωριού Χρυσαυγή (στους πρόποδες του Γκορίλα) όπου διατηρούνται σε καλή κατάσταση πολυγωνικά τείχη ύψους 6μ. Έχει εντοπιστεί θέατρο, ο χώρος της Αγοράς, ναΐσκος και δημόσια κτίρια. 

Δήμος Παραμυθιάς

Από την Παραμυθιά έδρα του δήμου, ξεκίνησε ο Διονύσιος ο φιλόσοφος το 1611, να καταλάβει τα Ιωάννινα και να διώξει τους Τούρκους κατακτητές. Σώζονται μέχρι σήμερα κτίσματα από την εποχή της τουρκοκρατίας. Μέσα στην πόλη βρίσκεται και ο εξαίρετος Βυζαντινός Ναός της Παναγίας της Παραμυθιάς. Στο πάνω μέρος της πόλης σώζεται το κάστρο του Αγίου Δονάτου, αρχαίος οχυρωμένος οικισμός που χρησιμοποιήθηκε εκ νέου κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, καθώς επίσης, «η Κούλια» μεταβυζαντινός πύργος σε πολύ καλή κατάσταση. Απο την Παραμυθιά, ξεκίνησε ο Διονύσιος ο φιλόσοφος το 1611, να καταλάβει τα Ιωάννινα και να διώξει τους Τούρκους κατακτητές.

Δήμος Παραποτάμου

Ο Μικρότερος σε έκταση Δήμος του νομού είναι χτισμένος στους πρόποδες του λόφου Βασιλάκη (Ντούλκα) και δίπλα από τον ποταμό Καλαμά (Θύαμις). Από τη θέση αυτή πήρε και το όνομά του ο οικισμός «παρά το ποτάμι» - «Παραπόταμος». Ο επισκέπτης μπορεί να «ανακαλύψει» τα τείχη του κάστρου της Δόλιανης ή τα ερείπια μιας εκκλησίας ελληνιστικής περιόδου κοντά στο χωριό του Αγίου Γεωργίου. Μια περιοχή αναπτυσσόμενη μεν, αλλά και με βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Από τη θέση που βρίσκεται "παρά το ποτάμι" πήρε και το όνομα του ο οικισμός.

Δήμος Σαγιάδας

Ο βορειοδυτικότερος Δήμος της ηπειρωτικής Ελλάδας, καταλαμβάνει την παράλια περιοχή βόρεια των παλαιών εκβολών του ποταμού Καλαμά μέχρι την Ελληνοαλβανική μεθόριο. Φημισμένα είναι τα αλιεύματά της ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη γνωρίζει η ιχθυοκαλλιέργεια για την τσιπούρα και το λαυράκι. Δεν πρέπει να περάσει κανείς από την περιοχή χωρίς να δοκιμάσει κεφαλόπουλα στα κάρβουνα και γαρίδες στις ταβέρνες στο «Σκάλωμα», την παραλία δηλαδή της Σαγιάδας, όπου μπορείτε επίσης να απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδος. Στο "Σκάλωμα" μπορείτε να απολαύσετε ένα απο τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας.

Δήμος Συβότων

Τα Σύβοτα αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Προικισμένη από την φύση, η συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορεί να μείνει παρά αξέχαστη σε κάθε επισκέπτη. Με τις εκπληκτικές και δροσερές παραλίες και τα δύο καταπράσινα νησάκια στην είσοδο του κόλπου, τα Σύβοτα έχουν αναπτύξει έντονα τον τουρισμό. Οι μαρίνες των Συβότων και της Πλαταριάς έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν μικρά σκάφη, βοηθώντας στην ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη της περιοχής. Επίσης όμορφα χωριά όπως η Φασκομηλιά και ο Αργυρότοπος είναι ενδιαφέροντες προορισμοί για κάθε επισκέπτη.

Δήμος Φιλιατών

Ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος του νομού Θεσπρωτίας με έδρα τους Φιλιάτες. Άνθρωποι φιλόξενοι, ευχάριστα υποδέχονται τον επισκέπτη στα ζωντανά πανηγύρια του καλοκαιριού. Μια περιοχή με παρθένα φύση, γεμάτη φως και χρώματα διαφορετικά από εποχή σε εποχή. Εδώ τα βουνά, τα ποτάμια και τα μονοπάτια, χαρίζουν στον επισκέπτη μια μοναδική εμπειρία που συνοδεύεται από το έντονο άρωμα του φασκόμηλου, του θυμαριού, της φλαμουριάς. Στα τέλη του 4ου αι. π.Χ. ιδρύεται η αρχαία πόλη Γιτάνη, πρωτεύουσα του «Κοινού των Θεσπρωτών» σε φυσικά οχυρή θέση περιβαλλόμενη στο μεγαλύτερο μέρος της από τον ποταμό Καλαμά. Σώζονται πολυγωνικά τείχη και η ανασκαφική έρευνα δημόσια έχει αποκαλύψει μια στοά στο χώρο της αρχαίας αγοράς, δημόσια οικοδομήματα, μικρό ναό και τμήμα λίθινου θεάτρου της πόλης χωρητικότητας 5500 θέσεων. Η Ι.Μ. Γιρομερίου που ιδρύθηκε από τον Άγιο Νείλο τον Εριχιώτη στις αρχές του 14ου αι. και Ι.Μ. Καμίτσιανης (1613) αποτελούν τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής. Στους παραδοσιακούς οικισμούς (Πλαίσιο, Φοινίκι, Γιρομέρι, Φανερωμένη, Σίδερη, Τσαμαντάς) διατηρούνται μέχρι σήμερα πέτρινα σπίτια, λιθόστρωτοι δρόμοι, παλαιά γεφύρια, πόρτες, βρύσες. Όλα, θαυμάσια δείγματα της Μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής. Πέτρινα σπίτια, λιθόστρωτοι δρόμοι, παλαιά γεφύρια, πόρτες, βρύσες.

Κοινότητα Πέρδικας

Ένας ακόμη σημαντικός τουριστικός προορισμός στην περιοχή με μερικές από τις ομορφότερες παραλίες της Ελλάδος (Καραβοστάσι, Αρίλλας και Αγία Παρασκευή). Στην Αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα της αρχαίας Ελίνας, όπως μαρτυρεί το Δυμόκαστρο, ένας οχυρωμένος οικισμός στα νότια της παραλίας Καραβοστάσι. Το χωριό είναι χτισμένο πάνω σε οροπέδιο με εξαιρετική θέα στο Ιόνιο πέλαγο και την Κέρκυρα, αποτελεί πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης. Εκτός από τις παραλίες αξίζει να επισκεφτείτε το Πάρκο αναψυχής της Κοινότητας , την πλακόστρωτη πλατεία, το θέατρο, το μουσείο λαϊκής τέχνης. Στην Αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα της αρχαίας Ελίνας, όπως μαρτυρεί το Δυμόκαστρο, ένας οχυρωμένος οικισμός στα νότια της παραλίας Καραβοστάσι.

Κοινότητα Σουλίου

Από τις πιο ορεινές περιοχές της Θεσπρωτίας, είναι η κοινότητα Σουλίου. Η άγρια μορφιά εδώ αιχμαλωτίζει το βλέμμα του επισκέπτη. Τα ιστορικά στοιχεία είναι έντονα, με το κάστρο της Κιάφας να δεσπόζει. Το Κούγκι – χώρος θυσίας του καλόγερου Σαμουήλ-, πηγάδια που χρησιμοποιούσαν για ύδρευση οι κάτοικοι, το μονοπάτι που οδηγεί στις πηγές του Αχέροντα, η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η «Σκάλα της Τζαβέλαινας» το μονοπάτι των Σουλιωτών. Βουνά πετρώδη, γη κακοτράχαλη η γη του Σουλίου.

Rosanna
Rosanna
Rosanna
Rosanna
Rosanna
 
Design by AC/PC Plataria End